Holistisk Terapi Behandling i udestue

Økonomi og Selvværd

En Tæt Forbindelse

Økonomi og selvværd er to vitale elementer i vores liv, og deres indbyrdes forhold er komplekst og indflydelsesrigt. Selvværd spiller en betydningsfuld rolle i vores evne til at træffe sunde økonomiske beslutninger, og omvendt kan økonomisk stabilitet henholdsvis ustabilitet have stor indflydelse på vores selvopfattelse.

Når skilsmissen stiller dig ringere – hvad spejler du?

Økonomisk stress fører næsten uundgåeligt til bekymringer, angst og følelser af utilstrækkelighed.

Selv om det er afgørende at forstå, at selvværd ikke er baseret på økonomisk succes, så kan det alligevel have indflydelse på vores økonomiske situation. Og derfor er selvværdet væsentligt at få arbejdet med i forbindelse med eller efter skilsmissen.

En klient, jeg havde, var så økonomisk presset, at hun måtte bo i et lille kælderværelse, som slet ikke kunne kaldes en lejlighed. Hun måtte arbejde på tider, der på ingen måde harmonerede med hendes nye tilværelse, blot for at få enderne til at mødes.

Men værst af alt var hendes evige frygt, at børnene ville vælge hende fra, fordi hun ikke længere var i stand til give dem de ting, som hun tidligere havde kunnet i form af daglige fornødenheder, for slet ikke at tale om gaver og rejser.

Hendes nye økonomiske virkelighed blev derfor et spejl på det manglende selvværd, der gjorde hende i tvivl om, hvorvidt hun fortjente sine egne børns opmærksomhed og kærlighed.

Økonomi og Selvværd – Sammenbrud eller Vækst

Når din økonomiske situation er usikker, kan det påvirke dit selvværd negativt – eller måske snarere minder det dig om, at du ikke har et godt selvværd.

Selvværdet er derfor værd at arbejde med – fordi det sunde selvværd bidrager til at man kan træffe bedre økonomiske beslutninger. Ligesom et positivt selvværd kan motivere os til at forfølge karrieremæssige muligheder, investere i vores uddannelse og tage initiativer til økonomisk vækst.
Og når vi oparbejder en evne til at håndtere udfordringer og træffe ansvarlige valg, er vi mere tilbøjelige til at arbejde henimod økonomisk stabilitet – og siden vækst.

Du er fundamentet for din egen fremtid

I bund og grund demonstrerer forholdet mellem økonomi og selvværd vigtigheden af at tage en helhedsorienteret tilgang til vores liv. Når vi opbygger både økonomisk og følelsesmæssig intelligens kan vi skabe en mere bæredygtig og givende fremtid for os selv.

Jeg mener derfor, at det er den allerfineste investering, du kan gøre, er når du begynder at investere i dig selv – for det er der, det hele starter.

Tak til @journalofthesoul for lån af det fine billede.